vrijdag 9 juli 2010

Fatima Moreira De Melo 'Wereld draait door' @ Hollandse Meiden

De catfight tussen musicalster Chantal Janzen en sexy oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo suddert maar door.

Presentatrice Chantal Janzen riep na Fatima Moreira de Melo's valse optreden tijdens het Televiziergala: "Wat kan ze hockeyen hè, die meid." Fatima bitst in DWDD terug: "Ja, beetje jammer dat haar grap op de autocue stond..."

Ex-hockeyster Fatima Moreira de Melo geeft toe dat haar optreden niet bepaald briljant was, maar Chantals grap (die ze van tevoren had voorgelegd aan Paul de Leeuw) kwam best hard aan. "Als het niet om mij ging had ik er wel om kunnen lachen. Ik voelde me wel een beetje in de zeik genomen. Ik ben iemand die elke uitdaging aangaat, soms gaat het goed, soms ga ik op m'n bek. Toen ik van het podium liep hoorde ik het haar zeggen. Ik dacht: zegt ze dit nu echt?! De reacties van andere mensen waren ook niet zo fijn. Ik wist me lange tijd geen houding te geven."

Maar, Dutch babe Fatima Moreira de Melo zegt het Chantal Janzen niet echt kwalijk te nemen. "Zij dacht blijkbaar dat het een leuke opmerking was."

Zij niet alleen, behalve half Nederland vonden ook Paul de Leeuw en Marc-Marie Huijbregts haar grap om te gieren...

In de herinnering aan de Olympische Spelen van Peking dringt strafcornerkanon Maartje Paumen zich op, de afscheid nemende Minke Booij, de doelpuntenmakers in de finale – Naomi van As en Maartje Goderie – ook. Fatima Moreira de Melo? Nee, niet direct. Ze viel voor de buitenstaander pas op toen ze bij de prijsuitreiking even de arm van prins Willem-Alexander vastpakte als ware hij een goede bekende.

Op het veld waren het andere speelsters die de hoofdrol opeisten. Fatima Moreira de Melo, ze kondigde dit weekeinde het einde van haar hockeycarrière aan, was de ideale teamspeelster voor bondscoach Marc Lammers geworden. In Peking sleepte ze haar jonge onervaren teamgenoten door de olympische gevaren. Het olympisch dorp, de omvang van het evenement, de overweldigende aandacht van de media: de middenvelder vertelde iedereen er vooral van te genieten en zich niet te laten imponeren.

‘Sociaal en onbaatzuchtig’, typeren bondscoach en medespeelsters haar. Als voor een groot toernooi collega’s buiten de selectie vielen, was de nazorg voor Fatima Moreira de Melo.

Podium
Zelf was ze bij de Spelen precies op haar plek. Hoe groter het podium, hoe liever ze het had. Ze leerde door de jaren heen met belangstelling, en met de daarbij horende kritiek, om te gaan. De hockeyster stak haar nek uit en zocht de schijnwerpers op, ook buiten het sportveld. Ze liet zich in bikini op de cover van FHM zetten. Ze trad op als zangeres en presenteerde voor Talpa een tv-programma. Ze werd veelvuldig gevraagd voor modeshows en voor een naakt reportage in Playboy.

Twee jaar geleden volgde ze bij Rabobank de populaire Jochem de Bruin op als boegbeeld in de commercials. De bank koos voor Fatima Moreira de Melo omdat ze door ‘haar ontwapenende voorkomen de sympathie van jong en oud’ zou hebben.

Het legde de hockeyster geen windeieren. Door het contract dook ze dit jaar op in de top-100 van grootverdieners in de Nederlandse sport. De redactie van Sportweek zette Fatima Moreira de Melo op nummer 85, met een jaarsalaris van 470 duizend euro. ‘Dat hebben ze volledig uit hun duim gezogen. I wish! Sinds dat artikel voel ik me onderbetaald’, reageerde ze op Revu.nl.

Haar succes leidde, vreemd genoeg, nooit tot scheve gezichten in het keurkorps van Marc Lammers. Het werd haar gegund. Fatima Moreira de Melo verrichtte ook baanbrekend werk voor de rest van de selectie. Ze zette de commercialisering van de hockeysport in gang.

Modereportages
Dankzij haar zijn de hockeysters veel gevraagd voor interviews, modereportages en tv-optredens. De sport kreeg een ander imago, zonder de sportieve ambities uit het oog te verliezen. Winnen bleef voorop staan, maar waarom zou je er als sportvrouw niet tegelijkertijd leuk ene sexy uit kunnen zien?

Fatima Moreira de Melo debuteerde in oktober 1997 voor het Nederlands elftal en speelde 260 interlands. Op haar palmares prijken onder meer olympisch goud (Peking 2008), zilver (Athene 2004) en brons (Sydney 2000). Ze begon als 6-jarige bij Tempo’34. Daarna kwam ze uit voor Victoria, HGC en Rotterdam. Bij die laatste club viel ze voor de winterstop nog een aantal keer in.

De hockeyster gaat een gastrol spelen in een tv-serie. En ze kan mee op reis met vriend en tennisser, Raemon Sluiter. Die besloot onlangs terug te komen op zijn besluit te stoppen met topsport.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten